Cesto - piškótka
V podstate robím z tohto cesta všetky torty, pretože sa mi najviac osvedčilo, je krásne vzdušné a mäkkučké. Väčšinou jeden plát režem na polovicu, ale stalo sa mi už, že sa to sfúklo, tak som dopiekla ešte plát navyše. Pečiem na klasickom plechu, aj v okrúhlej tortovnici
Potrebujeme:
4 vajcia
96g pr. cukru
96g pol. múky
16g kakaa - na tmavý plát
1/2 pdp
1 van. cukor
Postup:
Oddelíme si bielka od žĺtok
Bielka - vyšľaháme so 4 PL studenej vody na sneh
Žĺtka - vyšľaháme so 4 PL horúcej vody do peny
Do múky si vmiešame prášok do pečiva a kto chce tmavý plát aj kakao
Do žĺtok pridáme práškový aj vanilkový cukor, ja to robím ešte stále mixérom.
Do tejto žĺtkovej hmoty vmiešavame potom ručne na striedačku múku a sneh z bielkov. Napr. aj lízankou, dá sa to krásne premiešať.
Ja pečiem vždy na papieri, nemám rada ten bordel, keď sa pripečie a aj sa mi jednoduchšie dáva dole, niekedy treba trochu pomôcť po okrajoch nožíkom
Pečieme na 180 C v teplovzdušnej, ca. 15min., treba priebežne kontrolovať, pokiaľ vidíte dobre, neotvárať. Kontrolujeme zapichnutým špáratkom, klasika:-) Kto nepozná - ak sa na špáratku zachytí cesto, nie je dopečené:-D
Plnka
Ku tejto plnke som sa dostala, keď sme s babami oslavovali 1ročnice našich krpcov, poradila mi ju kamarátka, ktorej babka pracovala dlhé roky v jasličkách. Používam ju skoro vždy, pretože nie je taka "maslová", je ľahká a u nás všetkým chutí
2-4 Banovecké maslá (termizované smotanové nátierky), môžu byť aj Pilos z Lidla alebo Moniky
2-4 šľahačky na šľahanie, veeeľapercentné:-) na bledú plnku, na tmavú Parížske šľahačky
vanilkový a práškový cukor
Počty som zámerne nedala presné, pretože závisia od veľkosti torty. Na jedno Banovecké maslo ide jedna šľahačka, jednoducho to spolu zmixujeme, ešte tekuté a dosladíme 1 van. cukrom, + práškový, ten ja dávam iba do bielej, mám rada sviežejšie:-) Strčte prst a zhodnoťte:-)))
no a BANÁNY:-))) jasné:-) jeden plát potrieme marmeládou:-)
Ak túto tortu budete robiť častejšie, naučíte sa s ovocím experimentovať:-)
Zdobenie
Veľakrát, ak nie je čas, nechám na torte iba vrstvu krému a ozdobím ju vidličkou, ako pri tiramisu, foto pri recepte. Vyzerá pekne a hlavne sa hodí pre deti:-)
Poleva
Ku banánom je naj tá čokoládová:-) Mňam
Moju úplne prvú tortu som skúsila poliať rôznými polevami a vznikla z toho táto hellou shitty...berte si ponaučenie zo mňa a NEROBTE TO:-DD Radšej to polejte čokoládou ako polevou:-D
Poťahovanie
Ak sme sa rozhodli tortu potiahnúť, potrebujeme nejaké "lepidlo":-) Ak dáme poťah rovno na krém, zvlhne nám a začne sa odliepať. Najlepšie je celú tortu zvonku potrieť maslo+práš.cukor=vyšľahané a nechať v chladničke odstáť.
Farbenie hmoty - odporúčam gélové farby a rukavice:-)
Marcipán - Zafarbíme, vyvaľkáme, potiahneme....dosť sa lepí a trhá
Ako ukážku farby marcipánu dávam fotku Nikinej narodeninovej torty, mojej druhej:-) Ako vidíte, menšie dierky a nepresnosti sa dajú väčšinou zakryť ozdobou, časom sa to lepší:-)
Fondán - biela hmota, dostať v cukrárenských potrebách. Lepšie ako marcipán. Foto Nikinej tretej torty. Konkrétne som krtka iba obkreslila, vystrihla a nalepila...doslovne:-)
Najlepšie sa mi vaľká na silikónovej podložke na pečenie a už sa chystám aj na silikónový valček:-) Podložku si poprášime práškovým cukrom, aby sa poťah nelepil, ozdoby lepíme zmesou pr.cukru a vody
Ako ukážku farby marcipánu dávam fotku Nikinej narodeninovej torty, mojej druhej:-) Ako vidíte, menšie dierky a nepresnosti sa dajú väčšinou zakryť ozdobou, časom sa to lepší:-)
Fondán - biela hmota, dostať v cukrárenských potrebách. Lepšie ako marcipán. Foto Nikinej tretej torty. Konkrétne som krtka iba obkreslila, vystrihla a nalepila...doslovne:-)
Najlepšie sa mi vaľká na silikónovej podložke na pečenie a už sa chystám aj na silikónový valček:-) Podložku si poprášime práškovým cukrom, aby sa poťah nelepil, ozdoby lepíme zmesou pr.cukru a vody
MMF - hmota z marshmalow cukríkov, vynikajúce aj na figúrky a poťahovanie, môj favorit a pri ňom aj ostanem:-)
Postup nám prepožičala z MK mamina1978, obdivujem jej prácu, veď pozrite albumy:-) A máte smolu, je v Nemecku kúsok odo mňa:-)
Je to babračka, ale výsledok je geniálny:-)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára